Olen ollut ruokamyrkytyksen runnomana ja nukkunut visusti omassa sängyssä. Olen haaveillut terveestä kehosta ja yllättäen myös makuupussissa nukkumisesta. Luulisi, että se menisi toisinpäin: että makuupussin jälkeen haaveilisi omasta sängystä. Hyvä näin päin, sillä vielä riittää savottaa.

Täytyy tyytyä vanhojen retkien fiilistelyyn. Viime syyskuussa olimme perheen ja ystävän kanssa Norjassa Varangin niemimaalla. Se oli tosi hieno reissu, joka oikeastaan avasi silmäni ulkona yöpymisen hienoudelle, vaikken sitä silloin tajunnutkaan. Tuolla viikon mittaisella reissulla yövyimme ihan mahtavan vuonon syleilyssä Barentsinmeren rannalla kahden yön verran. Öisin meni miinuksen puolelle ja minä olin ainoa, jota paleli. Viimeksi teltassa yöpyessäni vasta tajusin miksi.

Tapahtui viime keskiviikkona: olin juuri sulloutunut kahden makuupussin sisään (fleecepussin + kesäpussin), valmiina nukkumaan. Huokaisin tyytyväisenä, että ”ihanan kuuma, melkein tulee hiki.”. Tällöin kumppanini Kimmo nousi viereisellä makuualustalla istumaan ja alkoi luennoimaan aiheesta nimeltään: ”Makuupussissa ei kannata hikoilla.”. (Tästä luennosta voisi joku M.A. Numminen tehdä hienon jenkan – niin oli vakuuttavaa lausuntaa.). Tämä on toki sellaista tietoutta, minkä useimmat teistä oppivat joko partiossa tai armeijassa – mutta itse en ole käynyt kumpaakaan ja joudun oppimaan asiat kantapään kautta. Luennon edetessä näin sieluni silmin flashbackeinä menneet ulkona palellut yöt ja palelujen syyt.

Tiivistelmä Erä-Jeesuksen luennosta: jos makuupussissa hikoilee, iholta haihtunut vesihöyry jää pussiin (ellei pussi ole todella hyvin hengittävä). Tällöin pussin täyte kastuu, eikä näin lämmitä enää nukkujaa. Jos ulkona on pakkasta, kastepiste(=lämpötila, jossa ilman sisältämän vesihöyryn tiivistyminen alkaa) muodostuu makuupussin täytteisiin ja makuupussi voi jopa jäätyä. Uinujaa palelee ja hän kiroilee. Jos tulee hiki, kandee siis vähentää vaatetta ja päästää kosteaa ilmaa pois pussista.

Siellä Norjan nummilla, revontulten alla istuessani mietin, että pelkkä siinä paikassa istuminen oli niin rauhoittavaa, että sen täytyi olla lähellä meditoimista. Mietin, että tätä olisi tarjolla, jos vaan jaksaisi lähteä ja etsiytyä tällaisiin paikkoihin. Ja viikko toi tullessaan vain yhä syvempää rauhoittumista. Aijjai, toivottavasti pääsen pian takaisin Norjaan ja löydän tuon fiiliksen uudestaan – ja tällä kertaa nukun ilman palelemista.

Syyskuu 2015 Norja 950 (2000x1333)Syyskuu 2015 Norja 962 (2000x1312)Syyskuu 2015 Norja 937 (2000x1324)

[social_buttons full_width_icons=”true” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” pinterest=”true”]

Jaettu