Huomaan, että aloitan nykyään lauseeni sanoilla: ”Viime yönä mietin…”, ”Viime yönä näin…”, ”Eilen yöllä, kun olin tuolla…”. Hellepäivät menevät tänä vuonna ihan ohi, mutta yöllä sen sijaan tapahtuu. Edellisenä pystytettiin yhdelle Hailuodon aurinkoisella rantakaistaleelle neljä telttaa ja niiden ympärillä hyöri pitkin iltaa lapsia ja aikuisia. Seuraa ei ollut vaikea houkutella mukaan ja kaikilta löytyi teltta ja varusteita. Iltaa viettämään saapui muutamia muitakin kynnelle kykeneviä ja siinä oli spontaanisti mieleenpainuvan kesäillan ainekset kasassa.

”Mikäs hippileiri täällä on?”, kommentoi yhtä muksua kotiin hakenut isukki. Yksi surffaa, toinen suppaa, kolmas ja neljäs kävelee käsillään ja viidennelle luetaan iltasaduksi Pupu Tupunaa. Uivien lukumäärää lasketaan – ovathan kaikki tallella. Isot ja pienet jalanjäljet sekoittuvat hiekkaan.

Vähitellen porukka väheni, lapset simahtivat telttoihin ja neljä naista jäi istumaan vilteille vielä tuntikausiksi. Saimme seurata aikamoista esitystä, kun horisontissa alkoi salamoida vaaleanpunaisia salamoita. Ne kulkivat hiljalleen koko meripanoraaman läpi vasemmalta oikealle. Oltiin optimisteja, että toki se ukkonen meidät kiertää. (Kuten kuvista ja teltan suojien huolellisesta asettelusta voi huomata.) Hailuodossa sataa tosi vähän, muistelen lukeneeni uutisen, että kunta on Suomen toiseksi vähäsateisin ja tummat pilvet tuntuvat jäävän usein mantereeseen.

Vaikka olin edellisen lyhyeksi jääneen telttailuyön jäljiltä taas ryytynyt muija, niin kömmin telttaan viimeisenä neljän aikoja. Kuudelta alkoi sataa ja hetken päästä ukkosti ihan huolella. Ei tarvinnut laskea sekunteja välähdysten ja jyrinän välillä. Googlettelin hakusanoja ’salamat’, ’teltta’ ja ’turvallisuus’. Kuulin vasta, että salamat ovat usein kymmeniä kilometrejä pitkiä ja salamajonot voivat olla satoja kilometrejä pitkiä. Ihmeellistä.

Yksi teltoista oli vailla välikattoa ja se alkoi falskaamaan. Olihan se melkoista säätöä laittaa kaikkien kamat ja lapset pakettiin ja yrittää hommautua pois sieltä kuurojen välissä. Tajusin, etten ollut ryvettynyt kesän sateissa vuosiin.

020 (1600x1014)065 (1600x1011)112 (1600x1067)091 (1600x1041)097 (1600x1027)134 (1600x1060)137 (1600x1062)141 (1600x1055)

Jaettu