IMG_9084 (1333x2000)

Aikeemme olivat vakaat, kun lähdimme E-J:n kanssa tilataideteos Hiljaisen kansan luo. Aioimme toteuttaa alkukesäisen idean heinäladossa yöpymisestä. Lähes tuhannen turvepään ympäröimä heinälato pimenevänä kesäyönä – kuulostaa hyvältä. Tai niinpä luulimme.

Alunperin turvekansalaiset hommattiin Suomussalmen kirkonkylälle Lassilan pellolle suomussalmelta kotoisin olevan tanssija-koreografi Reijo Kelan tanssiteosta – Ilmarin Kynnöstä – varten. Ilmarin Kynnös oli ennen sotia syntyneen pienviljelijän tarina sotien ja jälleenrakennuksen kautta pientilojen näivettymisiin ja peltojen paketointeihin, työttömyyteen. Oli vuosi 1988 ja Kela suunnitteli esityksen loppukohtausta, jossa kaikki yli 900 Suomussalmen työtöntä nousisivat pellosta. Kela pyysi sen aikaisia työttömiä tulemaan päivärahalla seisomaan pellon viereen, mutta kukaan ei ilmottautunut. Kela sai idean turvepäistä.

Hiljainen kansa on sittemmin muuttanut viitostien varteen Käpylän pellolle ja käynyt jopa ryhmämatkalla Senaatintorilla Tuomiokirkon portailla. Hiljainen kansa on vaikuttava teos ja mikä vaikuttavinta; jos kansalaiset riisuttaisiin, jäisi jäljelle vain puiset ristit. Ja ajatella, että tuona vuonna Suomussalmella järjestettiin kokonainen tanssin viikko: oopperaa, balettia, modernia tanssia ja nykytanssia. Reijo Kela oli palkattu kuntaan kymmeneksi viikoksi tekemään oman teoksen, vapain käsin. Tanssin viikon käsiohjelmana toimi 100-sivuinen haastatteluteos Tanssi ja tavallinen ihminen. Mikä mainio aihe. Tanssin viikko takaisin!

Vaikka Hiljainen kansa -teoksessa voi nähdä paljon syvällisiä tasoja ja viitteitä ihan katsojasta ja katsomisen ajankohdasta riippuen, on hauskaa leikillään bongailla, ketä kukakin tyyppi pellossa muistuttaa. Löysin helposti oman samaistumisenkohteeni, mummunikin oli siellä, ja moni teistä lukijoista.

Sateenkaari pilkahteli pilvien lomasta Hiljaisen kansan yllä ja heinäladon ovi oli auki. Totesimme kuitenkin, että moni muukin oli huomannut Hiljaisen kansan hienouden. Asuntovaunu-jengiä pysähteli vähän väliä niittykahvilalla ja jonkin aikaa sitä turvepää ja minä -selfieiden ottoa jaksoikin katsella, kunnes lopulta tuumasimme, että eipä tuo heinälato-yö ole välttämättä juuri tänään niin väliksi.

Seuraava kysymys oli, mitä tekisi puoliltä öin, jos ei halua mennä nukkumaan, baariin, tai retkelle. No, nostettiin kuvitteellinen malja teinivuosieni epämiellyttävälle muistolle, eli käytiin kylillä piliksellä ja romanttisesti grillillä. Jo pelkkä grillin näkeminen herätti itsessäni ihan riittävästi teinimuistoja, enkä ollut erityisen innoissani sisään menosta.

Pohdimme, saako grilliltä kasvisruokaa. Tuumasin, etten kyllä turhaan lähde mehustelemaan muistojani grillille, jolloin vänkärin paikalla istuva Erä-Jeesus kaivoi neuvokkaana miehenä hanskalokerosta kiikarit, joita yleensä käytetään hylkeiden tai merimetsojen bongailuun. Nyt ne tarkennettiin grillin ruokalistaan ja todettiin, että grillireissu ei menisi hukkaan, sillä kasvisruokaa löytyy. Koomisten ja kauhua herättävien teinimuisteloiden jälkeen Suomussalmi ja varsinkin kirkonkylä oli kaunis tumman taivaan alla katuvalojen loisteessa.

IMG_9072 (2000x1333)IMG_9119 (2000x1328)IMG_9090 (2000x1353) IMG_9168 (2000x1351)IMG_9173 (2000x1333) IMG_9188 (2000x1328)IMG_9216 (2000x1301)

Heinälato-boogie blogiyhteistyössä R-Collectionin kanssa

R-Collectionin anorakit ovat klassikko ja lähdin mielelläni tekemään blogiyhteistyötä ”rokserin” kanssa. Tietenkin Kainuusta kotoisin olevana minua miellyttää se, että Rockseri Oy on kajaanilainen vaatteiden valmistaja. Kajaanissa sijaitsevat myös yrityksen leikkaamo ja tekstiilipaino, varasto ja logistiikkakeskus. Jopa yhdellä Hiljaisen kansan heinäpäällä oli rokserin t-paita päällä.

Anorakki on mukava ja monikäyttöinen vaate, lisäksi materiaali on kestävää ja helposti puhdistettavaa puuvillaa. Värjäyksessä käytetään myrkyttömiä värejä. Valitsin itselleni klassista vetoketjuanorakkia pidemmän mallin ja voikukan värin, koska ajattelin toiveikkaana, että ehkä keltainen päällä on pienemmät mahdollisuudet joutua sieniretkellä ammutuksi, kun hirvijahti alkaa.

5-panel lippis täyttää käyttötarkoituksensa myös erittäin hyvin ja se päässä nuortuu ilmeisesti välittömästi yli 10 vuotta, ainakin minulta kysytään näinä päivinä jopa papereita ikärajallisiin tiloihin mennessä, eivätkä kaveritkaan moikkaa kohdatessa, kun katsovat vaan, että kuka teini tänne on eksynyt.

Blogiyhteistyössä R-Collectionin kanssa: päällä 5-panel lippis ja klassinen rokserin anorakki, päivitettynä pitempään versioon. Kylän raiteille ja kaupunkiin sopiva Alaska-reppu on tehty puuvillacanvaasta.

Blogiyhteistyössä R-Collectionin kanssa: päällä 5-panel lippis ja klassinen rokserin anorakki, päivitettynä pitempään versioon. Kylän raiteille ja kaupunkiin sopiva Alaska-reppu on tehty puuvillacanvaasta.

 

Yhteistyössä

logo_mustavalk

Join the discussion 4 Comments

Jaettu