Laavuilla on kyllä tullut istuttua, mutta yöpyminen ei ole käynyt jostain syystä mielessäkään. Ensimmäistä kertaa elämässäni yövyin laavulla, Hailuodossa Hannuksen laavulla. Ihastuin heti ja täysillä. Ehkä siinä on jotain niin tuttua ja turvallista, nukkua katon alla, seinän vieressä. Ilma virtaa ja alusta on tasainen. Uni tulee nopeasti. Onhan se aika komeaa makoilla patjallaan nuotiota katsellen ja huojuvat männyt avoikkunan takana viimeisenä mielessä ennen nukahtamista.

Ystäväni oli tulossa kylään ja ehdotus illanvietosta laavulla kiilasi heti kipinää. Hannalla oli teltta, minulla oma jättimäinen laavu, johon mahtuisi varmaan lähemmäs kymmenen ihmistä nukkumaan tarvittaessa. Hannan kanssa ollaan tyypillisesti oltu kaveriporukan nynnyosasto ja vielä viime keväänä, kun muut ehdottivat yöpymistä tunnelmallisella autiotuvalla, vaadimme me kaksi mukavuudenhaluista juoksevaa vettä ja saunaa. Vaan niin ne ajat ja ihmiset muuttuu ja kuten Hanna totesi, ei se vaadi kuin yhden hyvän kokemuksen vaikkapa telttailun suhteen, että tajuaa miten helppoa se on.

Vaikka hommat sujuvat nuotion ääressä ja metiköissä, on tällä viikolla ollut ongelmia tekniikan kanssa enemmän kuin kylliksi: ensin netti ei toiminut päiviin, sitten tietokone hajosi. Kaiken päälle kamerasta loppui akku laavulla, vasta kun pääsin lämmittelyn makuun. Nyt jäivät siis yökuvat vähiin. Huomasin tuntevani helpotusta, kun sain viettää koko illan keskittyen ystävän seuraan ja nuotioon, ilman ajatuksia kuvakulmista ja ohi karkaavista kuvista.

Siinä laavulla istuskellessamme alkoi sataa, nuotio jaksoi kuitenkin palaa ja lämmittää meitä. Saimme seurata siinä sateen suojassa salamoita taivaalla ja taas huomasin ajattelevani, että ”nuiden voimaa ei kyllä kannata uhmata”. Taas ajattelin näin metsässä niitä uhmatessani.

Ja vielä siitä, että huomaan, että blogissa käy kuhina, kuhiskaa itsenne myös 100 yötä ulkona -Instagramiin ja tykkäilkää menemään myös Facebook-sivuilla. Jos innostutte ulos, merkatkaa juttunne ja kuvanne #100yötäulkona, niin pääsen seuraamaan muiden isoja tai pieniä retkiä. Tervetuloa ja kiva, kun kävitte.

IMG_8360IMG_8386 (2)IMG_8403 (2)IMG_8400 (2)

Jaettu