Teknologia on riivannut minua koko viikon. Kostoksi aion mennä lapseni kanssa illaksi metsään. Yleensä metsäretkemme sujuvat niin, että kun lasken taaperon kantorinkasta vapauteen, hän istuu välittömästi alas ja pysyy paikallaan siinä parin neliömetrin sisällä, tutkien jokaisen vieressään olevan varvun, lehden ja kannon läpikotaisin. Ajattelin kokeilla, kuinka pitkään hän jaksaa yhtä metsäplänttiä tutkia, otan mukaan istuinalustat ja ryhdyn tutkimaan näitä sammaltason juttuja itsekin.

Taapero erottaa jo sammaleen jäkälästä ja jäkälän kaarnasta. Tänään mennään astetta pidemmälle, opetellaan erottamaan isokynsisammal korpikarhunsammalesta, palleroporonjäläkä harmaatorvijäkälästä. Ollaan lapsen kanssa melko lailla saman tasoisia oppilaita näissä jäkälähommissa, siispä mukaan lähtee opaskirjoista klassinen Otavan värikasvio, Metsäkustannuksen Metsäkasvio ja Sammalten kirjo -sammalopas (Kaksi viimeistä sain blogia varten Metsäkustannukselta.). Kun lapsi katsoo eri suuntaan, aion vilkuilla puhelimelta myös ihan mainiota Jyväskylän yliopiston Valokki-nettikasviota.

Kuvat ovat muuten Kainuusta Juntusrannan Kalmosärkiltä. Kalmosärkkä on historiallinen kohde monestakin syystä; siellä on asuttu jo 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, eli varhaisella kivikaudella. Viikinkiajalla ja varhaiskeskiajalla Kalmosärkkä on ollut idän ja lännen kohtauspaikka ja sieltä on tehty tuhansia muinaislöytöjä. Paikkaa on käytetty kristinuskon tultua Suomeen vainajien säilyttämiseen ennen varsinaista kuljetusta kirkkomaahan. Kalmosärkillä myös sodittiin talvisodan vuosina 1939–1940, kun Neuvostoliitto valtasi Juntusrannan kylän ja eteni Kalmosärkille, joilla sijaitsi suomalaisten puolustuslinja ja jonne vastapuoli kaivoi oman asemansa. Lisää tietoa Kalmosärkkien historiasta ja sijainnista löydät täältä.

suomussalmi-museo-110-1800x1176-2suomussalmi-museo-133-1800x1182suomussalmi-museo-136-1800x1164suomussalmi-museo-114-1800x1200-2suomussalmi-museo-139-1800x1200suomussalmi-museo-196-1200x1800suomussalmi-museo-204-1800x1204suomussalmi-museo-199-1800x1200suomussalmi-museo-209-1800x1200

Join the discussion 6 Comments

 • Aino sanoo:

  Mahtavaa, että löysit Metsäkustannuksen!

 • Masa sanoo:

  On herkullisia kuvia

 • Arja Korrensalo sanoo:

  Sellainen kirjakin on olemassa kuin Sammalet ja jäkälät. Tekijää en muista, mutta Sampo juuttui aikoinaan sammaleisiin ja jäkäliin ja oli pakko jo hakea tietoa niistä. Tuo kirja taisi pelastaa tiedonnälkäiset lapsemme. Ihania kuvia taas olet ottanut. Mukavaa ja värikästä syksyä! T. Arja

  • Liisa sanoo:

   Hauskaa, onhan ne ihmeen kiinnostavia. Ja ajatella, että rahkasammalesta voi jopa puristaa vettä, jos vesi loppuu metsässä. Pelastajasammaleet. Kiitos Arja! Värikästä syksyä sinulle myös!

Jaettu