Blogiyhteistyö: Kansallispuistoksi Hossan hengessä–hanke, Suomussalmen kunta

Kävin Hossan reissullani tutustumassa Arolan maatilaan. ”Ootko sinä niitä internet-aktivisteja?”, kysyi Arolan Helena, kun soitin sopiakseni vierailusta ja tiesin heti tulevani juttuun tämän naisen kanssa. Arola on matkailuyritys Ruhtinansalmella Hossan lähellä. Helena oli leipomassa leipää, kun astuin Arolan vanhaan pirttiin, missä sain syödäkseni uunituoreen leivän lisäksi aivan herkullisia perinneruokia Helenan kertoessa erikoisia tarinoita lähialueilta.

Istuimme Arolan pirtissä, jossa on tapahtunut paljon sitten talon rakentamisvuoden 1936. Arolan tila on kiinnostava retkeilymielessä, koska sen pihan läpi kulkevat Martinselkosen luonnonsuojelualueen hiihto- ja vaellusreitit. Lisäksi Arola järjestää tilauksesta Lempin vaellusta. Nimittäin kävi niin, että 30. marraskuuta 1939 Arolan emäntä Lempi oli ryhtymässä valmistamaan aamupuuroa kolmelle lapselleen. Lempi lähti käymään pihalla ruoka-aitassa, jolloin talon koira livahti ovesta ulos ja alkoi haukkua hurjasti. Lempi kiipesi talon seinää kohoavia tikkaita nähdäkseen, mitä koira haukkuu. Hän näki Neuvostoliiton sotilaat, tummiin pukeutuneet miehet piirittämässä naapuritaloa.

Lempi juoksi sisälle taloon, lastasi pienimmät lapsista vesikelkkaan, kääri heidät viltin mutkaan ja käski vanhimman lapsen juosta perässään. Hän vei juosten viestiä talosta taloon ja — juuri ja juuri jäässä olleen — Taivaljoen yli. Lopulta hän jätti lapsensa yhteen taloista, koska ajatteli näin pääsevänsä nopeammin Juntusrannan koululle, jossa tiesi rajavartioston olevan. Lempi ehti vielä hakea lapsensa ennen kuin Neuvostoliiton sotilaat ehtivät taloon.  Talvisota — sota, jonka ei uskottu syttyvän — oli alkanut ilman erillistä sodanjulistusta.

Lähitaloissa Lempiä ei uskottu, joten Lempi pakeni yksin lastensa kanssa. Toiset joutuivat ensin jäämään viikoiksi koteihinsa, asuen rajan takaa tulleiden sotilaiden kanssa ja lopulta rajan taakse kuulusteluihin ja työleireille. Osa selvisi takaisin, osa ei. Juntusrannassa Lempi kertoi viestin sattumalta vastaan tulleelle miehelleen, jota uskottiin ja joka alkoi organisoimaan evakkoon lähtemistä.

Rohkean Lempin ansiosta yli 130 henkeä pääsi pakenemaan Juntusrannan kylältä. Lempi joutui tekemään tiukkoja valintoja, kuten paetako itse, vai viedä viesti vielä seuraavaan taloon. Jättääkö omat, matkaa hidastavat lapset jälkeen tietäen, kuinka tärkeää on viedä viesti perille. ”Kyllä hän tiesi varmasti, että menee lastensa luo takaisin – oli mikä oli – mutta viesti täytyy viedä.”, arveli Helena. Lempin tarina oli vaikuttava, saman ikäisenä naisena ja äitinä Lempi tuntui samaistuttavalta. Mitä olisin tehnyt vastaavassa tilanteessa? Lempi toimi jättimäisen paineen alla nopeasti, fiksusti ja itsenäisesti. Way to go, Lempi.

Juntusrannan lähimaastoissa on tapahtunut monia kiinnostavia asioita eri aikoina. Arola tarjoaa majoituksen, ruokailun ja karhusafarien lisäksi näitä tapahtumia avaavia sotahistoriakierroksia. Juntusrannassa on ammuttu myös talvisodan ensimmäiset laukaukset ja metsistä löytyy edelleen kaikkea sodasta muistuttavaa, kuten korsuja, viinapulloja ja ruokatölkkejä.

 

Yö 41 Somerjoen liepeillä

Lyhyt pyrähdykseni Hossassa sisälsi Arolaan tutustumisen lisäksi yhden yön verran ulkoilua teltassa Somerjoen lähellä. Hossa on siitä mainio retkeilypaikka, että vaikka pysähtyisi mihin, on suurella todennäköisyydellä nättiä ja rauhallista. Asettelin telttani lammen viereen ja laitoin kellon soimaan niin, että ehdin kuvaamaan aamuista lampea, ennen kuin ajelen työkeikalle Suomussalmelle. Hieno aloitus päivälle, kun saa heräillä, pestä kasvonsa ja juoda aamukahvia hiljaisuuden vallitessa sumuisella lammella. Vähän erilainen, kuin Lempin aamu Kainuussa melkein 80 vuotta sitten.

suomussalmi-museo-005-1800x1200suomussalmi-museo-007-1800x1200suomussalmi-museo-030-1800x1200suomussalmi-museo-083-1800x1200 suomussalmi-museo-063-1800x1200suomussalmi-museo-102-1800x1200suomussalmi-museo-092-1800x1200suomussalmi-museo-122-1800x1200 suomussalmi-museo-308-1800x1186suomussalmi-museo-296-1800x1192suomussalmi-museo-268-1800x1200

Join the discussion 4 Comments

 • Minna sanoo:

  Meni kylmät väreet tätä lukiessa. Aikamoista touhua. Hui.

  • Liisa sanoo:

   No niinpä. Onneksi ollaan synnytty vasta 1980-luvulla. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä, mihin joutuu.

 • Suomussalmi kotiseutu sanoo:

  Kylläpä on vaikuttavaa kerrontaa, vahvoja naisia Arolan Lempi aikanaan ja nykyisin Helena. Menneet ajat tulevat lähelle, leivänteosta lapsuus. Kiitos taas!

  • Liisa sanoo:

   Kyllä, vahvoja naisia. Kiitos sinulle palautteesta. Helena kertoi myös, kuinka naisen ylipäätään oli vaikea lähteä yht’äkkiä liikkeelle, kun jaloissa pyöri lapsia vaikka kuinka monta, nainen saattoi olla raskaanakin ja miehet hevosten kanssa metsätöissä. Ja muutenkin sukupuoliroolit tuohon aikaan oli niin erilaiset, miehet päättivät asioista. Sitten olisi pitänyt tehdä itse nopea päätös, organisoida porukka ulos ja lähteä. Jättää eläimet. Ei mikään itsestäänselvyys.

Jaettu