Yhteistyössä Sasta 

Jännittää. Olen lähdössä muutaman päivä reissulle Korouoman rotkolaaksoon. En ole vielä tähän mennessä viettänyt talvella useampaa päivää putkeen ulkona. Toivottavasti reissulta palaa innostunut – tai ei ainakaan lannistunut – retkeilijä.

Retkeily- ja metsästysvaatteita valmistava Sasta lähti sponsoroimaan retkiäni vaellusvaatteilla, mukaan lähtee Rossa-takki, Jero-housut ja Vilja-neuletakki (villa kierrätysvillaa). Kamppeet on jo testattu lähiretkillä ja todettu todella mukaviksi. Vanhat ulkoiluvaatteeni ovat olleet myös Sastaa ja ne ovat kestäneet kulutusta hyvin. Tykkään siitä, että Sasta hyödyntää kierrätysmateriaaleja ja siitä, että Sasta on suomalainen yritys, (vaikkakaan tuotteita ei valmisteta Suomessa.). Sasta on toiminut jo vuodesta 1969 ja se on kalastajien ja metsästäjien suosima tuotemerkki, mikä lupaa myös hyvää.

Retkeilyvaatteiden käyttöaika on pitkä, niitä tulee käytettyä ensinnäkin ympäri vuoden ja  toisekseen niiden voi odottaa kestävän useita vuosia. Talvellakin rinkka selässä kulkiessa toppa-/untuvavaatteissa tulee yleensä liian kuuma, joten parempi turvautua kuorivaatteisiin ja luottaa vanhaan klassikkoon eli kerrospukeutumiseen ja kaivaa paksummat materiaalit esiin vasta taukopaikoilla. Sasta neuvoo sivuillaan luottamaan kolmen kerroksen sääntöön, mikä onkin toimiva ohjenuora. Aluskerros, välikerros, kuorikerros, näillä mennään. Merinovilla on mielestäni muuten ihan ykkösmateriaali aluskerrokseksi ja ulkona yöpuvuksi.

Hesari julkaisi viime viikolla jutun talvipukeutumisesta. Jutussa mainittiin mm. että talvivaatteet eivät saa olla liian tiukat, koska tiukat vaatteet ja puhaltava tuuli puristavat vaatteet kasaan, jolloin vaatteen luoma lämmöneristys kärsii. Lämmöneristys nimittäin perustuu vaatteiden sisällä ja eri vaatekerrosten välillä oleviin liikkumattomiin ilmakerroksiin. Pätee myös kenkiin, joita ei kannata sulloa täyteen villasukkia.

kuva-3-2-1776x1184

Korouoma ja ensimmäinen talvireissu

Kiersimme aika vasta taaperopitoisella porukalla Korouoman maisemia. Aikaa oli vähän, nousut tosi vaativia ja lapsi venkoili kantorinkassa. Näin nuista maisemista vain pienen siivun, vaikutuin ja päätin, että tänne tulen uudestaan – ilman ipanoita. Korouoma on noin 30 kilometriä pitkä ruhjelaakso Posion ja Ranuan kuntien rajalla. Kanjoniseinämät ovat useita kymmeniä metrejä korkeita ja hyvällä tuurilla voi nähdä useita jäätyneitä vesiputouksia.

Näyttää siltä, että tarvitsen näitä muutaman päivän kävelyretkiä pysyäkseni oikeilla raiteilla. Olen huomannut, että reissussa ollessaan sitä ajattelee, että raskas liikunta on ihan mahtavaa, ponnistelu tekee tosi hyvää, näin ihmisen pitäisikin elää ja tätä rataa. Reissun jälkeen menee kolmisen päivää lähes euforisissa tunnelmissa ja ilmoilla on vahva usko siitä, että tästä se lähtee: uusi aktiivinen elämä. Siitä se sitten lähtee pikkuhiljaa hiipumaan ja kolmen viikon päästä sitä jo loikoilee sohvalla, syö suklaata peiton alla ja katsoo videolta joitain survivalistielokuvia. Tähän on ehkä tyytyminen. Lähden taas mielissäni tälle päiviä kestävälle endorfiinitripille.

Parasta tulevassa reissussa on se, että olen lähdössä ensimmäistä kertaa retkelle veljeni kanssa. Hän saa – talviretkeilyä pitkään harrastaneena – toimia eräoppaanani. Uudet haasteensa tuo tämä vuodenaika, nesteet jäätyvät nopeasti, lunta pitänee sulatella juomavedeksi ja kylmän kanssa täytyy taiteilla. Kivaa tietää, että taatusti opin jotain uutta.

163-1800x1195182-1800x1175291-1800x1200301-1800x1221-2381-1800x1200293-1800x1200412-1800x1200

Join the discussion 2 Comments

  • Daphnion sanoo:

    Nuo Sastan vermeet näyttävät kyllä hyviltä. Olen niitä monesti firman nettisivuilla ihastellut, mutta korkea hinta on karkoittanut hankinta-ajatukset mielestäni. Tarvitsisi kyllä käydä livenä hypistelemässä niitä, eikä tehdä päätöksiä ennen sitä. Omat retkeilyvaatteeni ovat tällä hetkellä hyvä sekamelska eri merkkien kuori- ja softshellvaatteita. Muuten olen ollut tyytyväinen, mutta vaatteet, joissa isolla lapulla lukee, että pidettävä erossa tulesta, eivät oikein saa luottamusta aikaiseksi. Tarkoitus olisi hiljalleen vaihtaa ulkoiluvaatteet ”turvallisiksi”, koska liekkiin leimahtaminen nuotiolla ei houkuta.

    • Liisa sanoo:

      Sekamelska kuulostaa ihan hyvältä, tosin ei tuo tuliosuus, ei oo suunnittelija ollut varmaan mikään tulistelija. Jos jaksaa odotella alennuksia ja kärkkyä tarjouksia, niin löytyis varmaan ihan edullisestikin näitäkin kamppeita. Ainahan on mahdollista myös tilata ja palauttaa, onneksi. Mä vihaan kaupoissa olemista ja erityisesti vaatteiden sovittamista. Käytettyjen retkeilyvaatteiden ostamisessa pitäis taas olla nopea ja aktiivinen, se on ihan uskomatonta, miten tuotteet on sivuilla myyty aina kolmessa minuutissa.

Jaettu