Olen saanut vihiä uusista sadan yön haasteeseen lähtijöistä. Kyllä lämmittävät tällaiset uutiset. Muistakaa merkata kuvanne tunnisteella #100yötäulkona, oli öitä sitten yksi tai sata. Kuulen mielelläni kaikenlaisia kokemuksia aiheeseen liittyen.

Sain kutsun lähteä Luonnon päivät -hankkeeseen luontolähettilääksi. Toivottavasti Luonnon päivien mukana taas uudet tyypit löytävät itsensä luontoon. Luonnon päivät -hanke juhlistaa satavuotiaan Suomen luontoa. Tarkoituksena on madaltaa kynnystä lähteä luontoon ja nauttia suomalaisesta luonnosta porukalla. Tämä meinaa ainakin neljää ylimääräistä juhlapäivää seuraavalle vuodelle: Sukella talveen 4.2., Villiinny keväästä 20.5., Rakastu kesäyöhön 17.6. ja Juhli luontoa 26.8. Heitin ilmoille ajatuksen siitä, kuinka hienoa voisi olla, jos joku ottaisi haasteen vastaan ja yöpyisi ulkona 100 yötä 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Ehkä aika ikimuistoista? Läheks kokeileen?

54. yö ulkona oli sellainen, että lähdimme keskellä viikkoa ystäväni Susannan kanssa ulos. Myös Susanna halusi kokeilla kuusen alla nukkumista. Hän hiippaili etukäteen lähimetsikössä etsimässä sopivan suurta kuusta, jonka alle mahtuisimme molemmat. Mietti ehkä, että kaikkeen sitä joutuu. Oli sumuinen ilma ja metsikön takaa kajastivat katulamput. Oranssina hehkuva sumuinen metsä oli erikoinen ja hieno näky. Susannan ensimmäinen talviyö sujui lämpöisissä ja unettomissa tunnelmissa. Minäkin katselin hyvän tovin kynttilänvalossa hitaasti heiluvia kuusenoksia ennen unta. Se oli hyvää aikaa; ajattelin vuoden vaihtumista ja sitä, mitä suuntia koettaisi viitoittaa elämälleen vuonna 2017.

Kello soi seitsemän aikoja, velvollisuudet kutsuivat. Hämähäkit olivat nousseet yön aikana kynttiläpurkin reunoille lämmittelemään. Ihmettelen, miten hämikset pärjäävät niin hyvin Suomen talvessa. Niitä kohtaa laavuilla ja huusseissa ja ne alkavat liikkua, kun niitä tarkkailee otsalampun valossa. Ulkona elävät hämähäkit tsippailevat koloissaan, mutta eivät välttämättä talvehdi. Niillä on hyvät oltavat lumen alla. Pienet pakkaset ei niitä haittaa.

 

Jaettu