Minulta on pyydetty vinkkejä, joiden avulla ensikertalainen uskaltaisi yöksi ulos. Koostin listan vinkkejä pitäen mielessä erityisesti talviolosuhteet. Nämä vinkit eivät ole mitään ehdottomia totuuksia, ne perustuvat omakohtaisiin kokemuksiini ja kokeneemmilta saamiini ohjeisiin. Koska liikun tässä postauksessa aivan perustasolla, kannattaa eri kohtiin syventyä tarkemmin netin retkeilysivustoilla.

1. Etsi itsellesi sopivin majoite

Majoitteiden suhteen tarjolla on kivasti valinnanvaraa ja mikä parasta, kenenkään ei välttämättä tarvitse ostaa omaa majoitetta. Suomesta löytyy kattavasti laavuja, joilla voi yöpyä kesät ja talvet. Majoitteita voi myös vuokrata. Älä lannistu, jos yö vaikkapa teltassa ei vastaa haavekuviasi. Kokeile eri vaihtoehtoja, kuten laavua, louetta, tarppia, kotalaavua, riippumattoa, kuusen juurta tai taivasalla nukkumista. Moniin talvimajoitteisiin on mahdollista liittää esimerkiksi kamiina. Löydä omiin mieltymyksiisi sopivin majoite.

2. Valitse oikeanlainen makuupussi

Makuupussin valinta on haastavaa. Yhtä pussia, joka sopii kaikkiin olosuhteisiin ei taida olla olemassakaan. Tärkeintä lienee huomioida, että makuupussin lämpötilatiedoissa ilmoitetaan kolme lämpötilaa: comfort, limit ja extreme. Comfortilla tarkoitetaan lämpötilaa, jossa ”keskivertonainen” nukkuu yönsä mukavasti. Limit on lämpötila, jossa ”keskivertomies” nukkuu yönsä ilman kylmyyden kokemusta. Extreme taas on selviytymislämpötila, eli lämpötila, jossa ei joudu hypotermiaan, vaan selviää periaatteessa vielä yön yli.

Jos siis ajattelisit nukkuvasi ulkona -20 pakkasilla, sinun tulisi valita -20 comfort/limit-alueen pussi (riippuen sukupuolesta), ei missään nimessä extreme -20 pussia. Kuitenkin luvut ovat viitteellisiä ja pussissa tarkenemiseen vaikuttavat monet seikat, kuten vaikkapa tuuli, kosteus, nukkujan paino, ikä ja energiatasot. Hyvän talvipussin hankintaan saa kulutettua rahansa todella nopeasti, niitä voi myös metsästää käytettynä netistä. Monet jättävät talvipussin ostamatta ja käyttävät kahta makuupussia päällekäin.

3. Mene makuupussiin lämpimänä

On tärkeää, että makuupussiin kömpii lämmin ihminen. Jos varpaasi ovat valmiiksi jäässä, ne palelevat edelleen pussissa. Reipas liikunta lämmittää. Suosittelen kyykkyhyppyjä, haaraperuksia, lämmittävää kävelylenkkiä tai vaikka punnertamista ennen pussiin menoa. Tärkeää on tarkastaa, ettei makuupussi kosketa maata. Muista myös kiristää makuupussin suu niin, ettei kylmä ilma pääse pussiin.

4. Valitse hyvin eristävä makuualusta

Paraskaan pussi ei pidä lämpimänä, jos et ole eristänyt itseäsi kunnolla maasta. Maa hohkaa kylmää ja kosteaa ilmaa, etenkin talvella, joten pelkkä solimuovialusta ei riitä pitämään lämpimänä. Alustoja on monenlaisia, perinteisten solumuovialustojen lisäksi on ilmatäytteisiä alustoja, jotka voivat olla itsestään täyttyviä, pumpattavia ja puhallettavia. Alustoissa voi olla myös untuva- tai keinokuitueriste. Jotkut suosivat keinokarva-alustoja solumuovipatjan kanssa, toiset käyttävät alustoina porontaljoja ja klassisin alusta lienee havukerros. Itse käytän solumuovipatjaa ja untuvaeristeistä ilmapatjaa päällekkäin.

5. Varaa mukaan tarpeeksi lämmintä vaatetta

Yöpyminen ulkona talvella on parhaimmillaan leppoisaa ja miellyttävää touhua. Aloittelevan yöpyjän on kuitenkin syytä huolehtia, että käsillä on varmasti tarpeeksi kuivaa ja lämmintä vaatetta. Itse suosin ajatusta siitä, että mukana kannattaa olla mieluumin liikaa lämmintä, kuin liian vähän – varsinkin ensimmäisinä öinä. Nukkumisen suhteen vaatetuksen valinta taitaa mennä mielipideosaston puolelle. Jotkut nukkuvat pussissa alasti, toiset merinovillakerraston kanssa, toiset monien villakerrosten alla. Oma luottoratkaisuni makuupussiin on juuri vaihdetut, taatusti kuivat villasukat, merinovillakerrasto tai kaksi, kaulahuivi ja tosi lämmin pipo. Puuvilla on heikko materiaalivalinta, koska se ei siirrä kosteutta iholta, eikä juurikaan lämmitä.

6. Aloita läheltä

Ei kannata lähteä harjoittelemaan ulkona yöpymistä ensimmäistä kertaa ankaraan avotunturiin tai kauas metsään myrskyisenä yönä. Lähimetsä tai jopa oma piha voi tarjota riittävästi eksotiikaa. Omia kykyjään ei kannata yliarvioida ja paikanvalinnan suhteen on tärkeää ennakoida turvallisuusriskit. Valitse paikka, josta ei ole pitkä tai vaikea matka kotiin/autolle/lämpimään.

7. Pakkaa vedenpitävästi

Oikeastaan kannattaa pakata kaikki varusteet varmuuden vuoksi vedenpitäviin pusseihin. Jos makuupussisi tai vaihtovaatteesi kastuvat, retki on pilalla. Kännykkä kannattaa suojata kosteudelta vaikka minigrip-pussilla, ellei oikeaa kännykkäpussia löydy. Muista laittaa myös tulentekovälineet ja vessapaperi pussiin.

8. Älä lannistu

Vaikka itse puhkuisit ulos lähtemisen riemua, varaudu kauhisteluihin: ”Kyllä routa porsaan kotiin ajaa.”, ”Äkkiä se mieli muuttuu, kun oot siellä pimeässä metsässä.”, ”Palellut ja kuolet sinne vielä.” ja loppuun vielä klassikko: ”Joku tulee ja puukottaa sut kuoliaaksi.”. Älä ota toisten pelkoja omiksesi. Ole itse oma kannustajasi.

9. Vaikka ei huvittaisi, käy pissalla

Mene pussiin hyvin syöneenä ja pidä huoli, että rakkosi on tyhjä. Yölläkin, vaikka ajatus pussista nousemisesta aiheuttaa vilunväreitä, on tärkeää käydä pissalla. Jos rakkosi on täynnä, joutuu elimistösi työskentelemään pitääkseen virtsaa lämpimänä ja sinua alkaa viluttaa.

10. Muista jäätyvät nesteet

Nesteet jäätyvät pakkasella. Yksi hyvä keino juomaveden sulana pitämiseen on lämmittää vettä vesipulloon ja ottaa lämminvesipullo mukaan makuupussiin. Villaan tai neopreeniin kääritty vesipullo lämmittää suloisesti ja aamulla voi juoda vielä lämpimähköä vettä. Kannattaa laittaa pullon korkki kunnolla kiinni.

Tsemiä vaan kaikille ensikertalaisille! Kysykää ihmeessä, jos jokin mietityttää. Etsitään yhdessä vastauksia. Te, joilla on jo kokemusta, jakakaa ihmeessä omat vinkkinne talviyöpyilyyn!

Loppuun jokunen aihetta avaava linkki:

Luontoon.fi: Talvitelttailu

Luontoon.fi: Retkensuunnittelu, yön yli kestävät retket

Luontoon.fi: Yön yli retken varusteet

Wanderinghobostales-blogi: Makuupusseista ja yöpymisestä ja vajosuosta

Erä-lehti, Teltassa tunturissa

Vaellus ja retkeily -sivusto: Makuupussi, Alusta

Ulkoilma-sivusto: Mitä pitäisi ymmärtää makuupussien lämpöarvoista

 

Join the discussion 2 Comments

Jaettu