Blogiyhteistyössä Suomen erikoistukku Oy:n kanssa

Oululainen Suomen erikoistukku lähti sponsoroimaan talviöitäni talvioloihin suunnitellulla kotateltalla, pakettiin kuuluvalla risukeittimellä, tehokkaalla otsalampulla ja laavun asennettavalla kamiinalla. Suuri kiitos siitä, sillä kotateltta/vaellusteltta/kotalaavu on mielestäni yksi mukavimmista majoitteista. Toisin kuin teltassa, on kotateltan sisällä mahdollista seistä. Majoite sopii myös erityisesti lapsen kanssa vaeltamiseen. Paistunturin vaelluksella mukanamme oli sekä taapero, että kotalaavu ja kun ankara tuuli yllätti tunturissa, vietimme kotalaavun sisällä lempeitä hetkiä lettuja paistellen ja päikkäreitä nauttien. Kyseinen majoite sopii erinomaisesti porukalla retkeilyyn, sen sisälle mahtuu 4 aikuista, tarvittaessa enemmänkin.

Megahorn III -kotateltta pääsi jo aiemmin reissuun Hailuodossa ja nyt, kun pystytin kotateltan uudelleen, nukuin siinä yhden suunnitellun yön sijaan kolme. Ensimmäisenä yönä nukahdin helmipöllön juttuihin, toisena ihmettelin kotisaareni täydellistä hiljaisuutta,  kolmantena kuuntelin tuulen liikkeitä. Kotalaavu kesti hyvin, vaikka tuuli oli kova ja puuskat todella voimakkaita. Eräänä yönä satoi runsaasti lunta ja teltan liepeet jäivät lumen alle. Ilmanvaihto toimi mainiosti, eivätkä teltan seinämät olleet aamulla lainkaan kosteat. Jahdissa-lehti oli arvostellut Megahornin ja kiinnostuneet voivat tsekata arvostelun täältä.

Kotalaavuun saa liitettyä myös kamiinan, laavusta kun löytyy piipulle sopiva kattoluukku. Talviyöpymisiä varten kannattaa muuten hommata erikseen lumikiilat, tai käyttää katkaistuja aurauskeppejä. Ystävä vinkkasi, että kun maa on roudassa ja lunta vähän, voi kiilojen sijaan kokeilla lyödä rautanauloja maahan ja kiinnittää narut niihin. Ainoa havaitsemani miinus on kotalaavukankaan pistävän teollinen haju, jonka toivon lähtevän pois ajan myötä. Kotalaavupakettiin kuuluu myös erillinen sisäteltta, joka lienee kesällä tarpeellinen hyttysten kannalta. Seuraavaksi taidan roudata kotateltan hiihtovaellukselle. Jos toinen hiihtäjä vetää perässään kotatelttaa, toinen kamiinaa, niin iltaisin saadaan nauttia lämpimästä ja tilavasta kotatunnelmasta.

(Enpä ollut muuten ennen tuota myrskyistä kolmatta yötä tajunnut, kuinka tuuli liikkuu metsissä. Se on älyttömän hienon kuuloista, miten se kiertää metsiä kurittaen puita ja tulee kohta takaisin vain lähteäkseen uudelleen. Huomaan tässä kohdassa tuulta koskevan sanavarastoni puutteellisuuden, on vaikeaa kuvata tuulen menemisiä ja tulemisia. Mistähän löytyisi tuulisanastoa?)

Join the discussion 2 Comments

  • Jenna sanoo:

    Terve! Noi aiemmat 10 vinkkiä tuli tarpeeseen. Mun ois tarkotus nukkua tässä piakoin yö pihalla. Sain kotona kommentin ” mää oon huolissaan susta, jos jäädyt kuoliaaksi” Joopa joo. Asun muuten minäkin Luodossa.

    • Liisa sanoo:

      Moikka! Tämä kommentti oli siivoutunut jostain syystä mun roskapostikansioon. Päädyitkö pihalle?

Jaettu