”Luontosuhde on taitolaji, jota pitää harjoitella.”, totesi Suomen Ladun Laji- ja tapahtumapäällikkö Juhani Lehto eilen Yle Puheella. Lehdon mukaan luonnossa oleminen tuntuu oudolta, jos siellä käy vain harvoin. Kun sinne lähtee useammin, alkaa luonnossa oleminen tuntua tutummalta ja luonnosta osaa nauttia enemmän. Juhani Lehto oli Mikko ”Peltsi” Peltolan ohjelmassa puhumassa Luonnon päivistä. Suomi100-vuoden yhteydessä järjestetään neljä luontoon yhdessä menemisen päivää, joista ensimmäistä Sukella talveen –päivää vietetään tulevana lauantaina. Yksi tapahtumien tarkoituksista on, että ihmiset löytäisivät luontoon ja että kukin löytäisi oman tapansa nauttia luonnosta.

Nyt jos ei ole viikonlopuksi tekemistä, tai vaikka olisikin, kannattaa tsekata Luonnon päivät -kalenterista lähialueiden tapahtumat. Tarjolla on 200 luontoaiheista tapahtumaa ympäri Suomea, joiden lisäksi ihmisiä kannustetaan myös omaehtoisiin luontoretkiin ja –tapahtumiin. Ideana on järjestää  etupäässä epäkaupallista ja liikunnallista toimintaa: Vuokatissa hiihdetään kynttilöin valaistua latua kuutamohiihto-tapahtumassa, Kiimingissä talvisukelletaan, Inarissa Siidan lumiteatterissa juhlitaan luonnonpäivien lisäksi saamelaisten kansallispäivää, Kajaanissa järjestetään suurtapahtuma, jossa muun muassa yövytään yhdessä ulkona, kuten myös ainakin Nuuksiossa, jossa Suomen Erätaito ry järjestää yhdessä vietetyn talvisen telttayön Retkiyöhaasteen merkeissä oheisohjelmineen.

Samaisessa Peltsin radio-ohjelmassa pohdittiin myös syitä siihen, miksi ulkona yöpyminen on muodostunut lyhyessä ajassa niin suosituksi sellaistenkin parissa, jotka eivät välttämättä muuten ole retkeilystä innostuneet. Ehdotettiin, että vaikka monille retkeilijöille ulkona yöpyminen on aivan tavallista, niin aloittelijalle siihen sisältyy usein pieni jännityksen elementti, eli kysymys ”Kuinka selviän?” nousee esiin. Ehdotettiin myös, että taustalla on paluuta lämpimiin lapsuusmuistoihin ja halu osallistua johonkin, mihin niin monet muut osallistuvat. Lauantaina on hyvä tilaisuus kokeilla talviyötä ulkosalla, yhdessä muiden innostuneiden kanssa.

Lisäksi lauantaina klo 10 käynnistyy kymmenillä paikkakunnilla Suomen ladun organisoima Maailman suurin hiihtokoulu, ideana on kannustaa kaikkia suksille edes vartiksi.  Itse ajattelin viettää Sukella talveen -päivää ainakin pulkkamäessä ja hiihtoladulla, juhlapäivän kunniaksi voisin panostaa erityisesti retkiruokiin. Lisäksi koetan houkutella ulos erästä sukulaistyttöä ja ennen unta käyn tsekkaamassa somessa muiden päivä- ja yömeininkejä tunnisteilla: #sukellatalveen #luonnonpaivat #retkiyöhaaste, #4yötä4vuodenaikaa ja tietysti #100yötäulkona.

Lisätietoja:

www.luonnonpaivat.fi
Facebook: Luonnon päivät 2017
Twitter: @Luonnonpaiva (Huom! Ilman T:tä)
Instagram: @luonnonpaivat

Kuvat Muonion Pallastunturilta

Jaettu