Selitin ystävälleni Auralle, miten mahtavaa on, kun on toukokuu. Ajoimme hennon lumisateen saattelemana kohti Hailuodon Kaakkurijärveä, jonne olimme menossa iltakävelylle ja yökylään. Intoilin siitä, kuinka pakkaset ovat kesyjä, ei tarvitse kahlata hangessa tai miettiä, mihin kaivaisi kuoppaa, johon pystyttää telttaa. Kaikki on niin yksinkertaista ja iltaisin valoisaa, voi lähteä ulos koska tahansa ja etsiä yöpymispaikkaa rauhassa illan mittaan. ”Minä mietin vain, että kylläpä tuulee.”, vastasi Aura. Totesimme että talviyöpymisten jälkeen katselen kevättä uusilla silmillä. Pitkän talven jälkeen tämä kevät, joka tosin talvea jonkin verran muistuttaa, on hunajaa.

Järvellä ui jousenpari, joka ei ilahtunut saapumisestamme. Joutsenet huutelivat varoitushuutoja kauempana kelluvalle edellisvuoden poikaselle. Tunnistin  joutsenten keskustelusta universaalin ja lajineutraalin neuvottelutilanteen. Joutsenet huusivat: ”Nyt pitää tulla tänne!” johon poikanen: ”mitä?” ja joutsenet: ”nyt pitää tulla tänne!” johon poikanen: ”mitä?” johon joutsenet: ”jos et nyt tuu tänne, niin isi ja äiti lentää toiselle järvelle.”, johon poikanen: ”mitä?”. Ja tämä dialogi toistui piinaavan kauan, jonka jälkeen joutsenvanhemmat lähtivät verisuonet valkean höyhenpeitteen alla pullistellen noutamaan poikasta luokseen. Meidän lisäksi vastarannalla kikkailleet kaksi kurkea katselivat arvioivasti joutsenvanhempien luovimista.

Halusimme olla hienotunteisia joutsenperhettä kohtaan, joten teimme pedit kauemmas rannasta metsikköön. Tuuli navakasti, mutta myöhäinen saapumisaika ja aikainen aamuherätys takasi sen, ettei tehnyt mieli käyttää aikaa teltan pystyttämiseen. Velvollisuudet kutsuisivat molempia ja niinpä vartin päästä herätyksestä istuimme jo autossa. Mietin, että tällaiset nopeat illat todennäköisesti jäävät, kun sadan yön haastetta ei enää ole. Myöhäinen lähtö ja aikainen aamuherätys eivät ole omiaan yöllisille retkille, luonnossa pitäisi saada viettää aikaa kiireettömässä ilmapiirissä. Kuitenkin tästäkin lyhyestä retkestä jäätiin plussan puolelle. Ehkä pitää lainata ainakin jollekin ajanjaksolle Norjan reissuporukalta lupaus yöpyä ulkona ”arki-ilta viikossa”.

 

 

Jaettu